Del 7. Roskilde, Våbenmodtagelse, Tragedie, Udstilling


Webmaster: Dines BogøFord V8
5. maj 1945. Parade i Algade, Roskilde på vej til Klostermarken. Ford V8 blev ved 13-tiden samme dag beskudt og stoppet i Sorø. (Farvet filmklip).


Del 1. Del 2. Del 3. ..... Dines Bogø ...... Del 4. Del 5. Del 6. ..... Dines Bogø ...... Foredrag om tragedien Sorø: Generelt


Særudstilling på Roskilde Museum


Roskilde - Modstandsgruppe
23. juni 2021. Roskilde Museum. Udstillingen blev åbnet 1. september 2020 og forlænget til 31. juli 2021.

Anna Grethe Kristensen


Roskilde - Modstandsgruppe
Anna Kristensen, den svenske kunstner, der har hjulpet meget med udformning af udstillingen.

Den svenske kunstner Anna Kristensen har i flere år samlet oplysninger om sin far, der var modstandsmand i Roskilde.

I årene 2015-2017 hjalp jeg hende via mail med henvisninger til arkiver og personer.

I udstillingen viser man effekter fra Roskilde 1940-45. Desuden vises en film (ca. 30 min.), hvor Anna Kristensen fortæller om sine undersøgelser. I filmen er der et langt interview med Helmer Clausen.

Mueumsinspektør Dorthe Godsk Larsen forklarer:
"at det har været en vigtigt pointe med særudstillingen, både at indeholde fakta og fortælling: I Annas personlige fortælling kan de besøgende få en følelsesmæssig og sanselig forståelse af modstandskampen. Det sammenstiller vi så med autentiske genstande og fakta".
Helmer Clausen


Helmer Christian Clausen (1924), der døde i december 2019 før udstillingen åbnede, var lillebror til Erik Clausen.

Roskilde - Modstandsgruppe
Helmer Clausen fortæller sin version af, hvad der skete den 5. maj 1945. Fakta lyttede Helmer gerne til, men det ændrede aldrig hans politiske opfattelse af, at hans bror blev myrdet, fordi han var kommunist.

Erik Clausen var leder af en kommunsitk gruppe i Roskilde. Han kørte den 5. maj 1945 fra Roskilde med en kurer, der skulle til Korøsr. De var fire mand i den hurtigkørende Ford V8.

Alle fire blev dræbt i Albertikrydset i Sorø, da byledelsen i Sorø pr. telefon fra Ringsted havde fået oplyst, at forklædte HIPO var på vej ad Hovedvej 1.

Helmer Clausen fastholdt til det sidste, at hans bror blev likvideret, fordi han var kommunist.

Han fortæller om de problemer han selv og kolleger har haft på arbejdesmarkedet, fordi de var erklærede kommunister. Socialdemokratene forfulgte kommunister og de gik tyskernes ærinde fastholder han.

Han medvirker i dette klip.

Helmer Clausen fortæller, at "ingen" har ville undersøge sagen, men nævner dog tre gange, at "Bogø" har forsket i sagen i mange år og mange af de detailoplysninger han fortæller, har han fra "Bogø". Fotos fra filmen Besættelsen i Roskilde

Myte eller fakta


DB:

Jeg mener, at tragedien skyldes komminikationsforviklinger mellem primært Ringsted - Sorø i den nye hektiske situation 5. maj 1945.

Nervøsitet i Ringsted blev forstærket, fordi Schalburgkorpset var indkvarteret på den lokale kaserne.

Gennem mere 10 år har jeg drøftet detaljer med Helmer Clausen. At det var et komplot mod kommunister fastholdt han.

I forbindelse med udstillingen er der udgivet et hefte, der fortæller om Anna Kristensen og hendes kunstværker. Desuden om våbennedkastning og sabotage i Roskilde samt fokus på tragedien i Sorø på selve befrielsesdagen.

Yderligere vises i en andet lokale i udstillingen mange filmklip fra befrielsesdagene i Roskilde. Filmklip m.v. kan man se på museets netside her.